Seqüenciador musical infor4R. Tutorial Fase Fusió.
Observacions: Moltes de fes funcions que es realitzen en aquesta fase de fusió son les mateixes que les de la fase de Estudi. No es tornen a explicar, per tant es convenient haber llegit el tutorial de la fase de Estudi abans de començar aquest tutorial de fusió.
1. Obtenir un fitxer midi de control.
El fitxer midi de control és el clip on es faran les fusions. Al fer una fusió les notes d’un instrument son substituïdes per les notes de l’instrument que es fusiona, però els temps de entrada i duració de cada nota continuan sent els del instrument substituït.
Per obtenir temes midi podem anar a la carpeta dels midis “/musicaV7.clips” i copiem la part o tota la subcarpeta “/musicaV7.clips/temesMIDI” a la subcarpeta “/musicaV7/temesMIDI”. També es podem obtenir midis per internet. Per aquest tutorial no cal fer res ja que utilitzarem com a midi de control “labamba.mid” que ve dins la subcarpeta “latina” a “/musicaV7/temesMIDI/latina”
Farem fusions sobre “labamba.mid”.
També tenim que tenir els clips de Melodia, Harmonia i Bateria que volem fusionar. Segurament els tindrem seleccionats en la fase Estudi.
Podem anar a la carpeta dels midis “/musicaV7.clips” i copiem els midis de melodia, harmonia i bateria des de la carpeta “/musicaV7.clips/” a la carpeta “/musicaV7/”. Per aquest tutorial no cal fer res ja que utilitzarem la melodia “M.primavera.0.midi” que ja ve a la subcarpeta “/musicaV7/melodia/”. Aquesta melodia correspond a la obra de les quatre estacions de Vivaldi.
2. Arrancar el Seqüenciador musical infor4R.
Si estem en S.O. Windows: executar el bat fent doble click a… “C:/musicaV7/musicaV7.bat”. Si es la primera vegada pot sortir un missatge de windows, polsem sobre “Més informació” i “executar”
Apareix la pantalla inicial del Seqüenciador musical infor4R.
3. Fer click al butó “explorer” i a l’esquerra aparereix un explorador de fitxers amb una serie de carpetas.
Fer click a la carpeta “/temes.MIDI” i es despleguen les subcarpetes (“latina” serà una de les subcarpetes). Es desplega la subcarpeta “/latina” i apereixarà el fitxer “labamba.mid”. Arrastrar “labamba.mid” a la entrada “Fitxer Midi Control”. Asegurar que el path es el correcta:
Path Fitxer Control: C:/musicaV7/temes.MIDI/latina. Si no corregir el Path
Fer click al butó “Fusió”
4. Apareix la pantalla de fusió del clip “labamba.mid”:
El panell conté:
Una barra del menú principal
A la part superior es presenten les dades generals del tema en dos línies
En horitzontal es desglosen tots els instruments. Un instrument per línia.
A la part inferior es presenta una línia de missatges.
Al menú tenim un butó de “Play V.O.” (versió original). Sempre que apretem aquest butó sonarà la Versió Original sense cap canvi i amb tots els instruments.
Tenim un butó de parar (II). I un de reanudar (->) que continua després de l’aturada.
Un butó de “stop” que para el play i ja no es pot reanudar després de l’aturada.
També tenim els butons:
– “Inici” per anar a la pantalla inicial
– “Exit” per sortir de l’aplicació.
5. Fer Canvis a nivell general. Son les mateixes funcions que en la fase Estudi
6. Canvis a nivell d’instrument. La major part de funcions (totes excepte la fusió) son les mateixes que en la fase Estudi
6.1 – Anàlisi dels instruments.
Anem activant un sol instrument cada vegada i els analitzem. El Saxo Tenor es l’instrument que interpreta la melodia. El resta d’instruments son acompanyaments. La bateria apareix a l’última línia.
6.2 – Eliminem algun instrument i modifiquem volums
Deixem actius només la “Guitarra española” (acompanyament), el saxo tenor (melodia) i la bateria
6.3 – Canvi de instrument.
De moment no canviem cap instrument
6.4 – Projecte
Fem clic sobre “Save projecte” I es crea un nou projecte “PF.labamba.0.prj” a la subcarpeta C:/musicaV7/projFusio.
Ara es pot fer clic al butó “Projecte” I s’obre una finestre de text i podem escriure consideracions I recordatori. Es té que fer clic a “desar” per guardar els canvis. En cas de tancar sessió, quan es torni a obrir a la pantalla inicial al camp “Fitxer Midi Control” es tindrà que arrastrar el nom del projecte des de la subcarpeta de “projFusio”
6.5 – Escales i octaves a nivell d’instrument.
No fem canvis
6.6 – Inversion H
Modifiquem la “Guitarra española” (N-> 1) amb un factor 3 de modulación. Tots aquesta canvis son a gust del consumidor. Es van fent proves i s’escolleigen aquells canvis que t’agradin més.
6.7 – Inversió V
Canviem la inversió V de la bateria amb factor de modulación: 1
6.8 – Fusions
Al fer clic al butó “Fusions” del menu principal s’obre una finestra a l’esquerra on apareixen tres carpetes: Melodia, Harmonia i Bateria. Al fer clic sobre una de les carpetes es despleguen els mid emmegatzemats en aquestes carpetes. En principi son clips seleccionats a la fase d’Estudi.
Fem clic sobre la carpeta “Melodia” i arrastrem el clip “M.laprimavera.0.mid” a la columna de fusions del instrument “Saxo Tenor” (on es troba la melodia de La Bamba).
Fent “Play Fusio” sonen els instruments seleccionats amb les modificacions.
Fent “Play Sel V.O.” sonen els instruments seleccionats sense les modificacions.
Fent “Play V.O.” sone el clip de control amb tots els instruments i sense modificacions.
Si fem clic a la lletra “f” de la línia de l’intrument es desfà el canvi d’aquest instrument. Si fem clic a “F” a dalt de li columna de les “f” es desfan Tots els canvis.
Anem fent proves i fem un canvi d’istrument a la melodia de “Saxo Tenor” pasem a “Veu sintètica” .
Podem rafer modificacions o crear-ne de noves.
7 – Guardar el clip amb les modificacions de Fusió.
Ara fem “Save Fusió” I el clip que sona a “Play Fusió” es guarda a la subcarpeta: C:/musicaV7/fusio en forma midi amb el nom: F.labamba.0.mid
També es convenient salvar el Projecte, actualitzant la finestre de texte si es vol, per fer variacions més endavant.
8 – Editar clips obtinguts via seqüenciador musical infor4R.
Es bastant impensable que una creació amb les modificacions efectuades soni bé des de principi a fí. Per tant es deuria editar el fitxer midi obtingut pel seqüenciador musical infor4R.
Els clips obtinguts al seqüenciador musical infor4R es poden convertir de midi a mp3 i posteriormente editarlo amb qualsevol editor musical (Ableton, Cubase,…) per eliminar parts disonants, fer repeticions de seqüències, fonadissos,.etc.