Cervesa artesanal Varilla

L’any 2013, infor4R, a més de la dedicació gairebé total a el projecte Agràs, va tenir temps per participar amb la fabricació de la cervesa artesanal Varilla, conjuntament amb la Mireia Jorba, que gràcies a la seva experiència va aconseguir que el projecte fos una realitat.
A continuació transcric uns quants mails on s’exposa en detall com es va fabricar aquesta extraordinària cervesa per si algú vol repetir la gesta.

De: Jaume Rodon
Enviado el: sábado, 08 de junio de 2013 18:30
Para: mireia jorba
Asunto:

Benvolguda Mireia,

Soc un dels “iaios” amics del teu Pare, que pertanyem al grup INFOR4R. De moment encara no hem produit res però ens ho passem d’allò més bé. En Pere ja ens va explicar que t’havia enviat els correus envers la cervesa, producte de la visita a Ales Agullons i a casa teva a Sant Joan de Mediona.

Bé, ara volem fer una prova novedosa amb les cerveses artesanes i com tu hi tens afició t’hi volíem implicar, encara que no conec la teva disponibilitat. Es tracta d’una prova molt senzilla. Barrejar most de raïm ecològic i que no té additius en la fase d’elaboració de la cervesa. El moment de fer la barreja seria un cop feta l’addició del llúpol i abans de la fermentació, amb el most de la cervesa refredat (25-30ºC). La prova hauria de ser amb deu litres de most de cervesa per un litre de most de raïm, com a primera prova. En principi això hauria d’augmentar en 1º l’alcohol del producte final. S’hauria de fer el tast després de la fermentació i de l’elaboració i veure si la cosa lliga. Després, amb els resultats d’alcohol i gust, veure si cal fer més proves amb més o menys quantitat de most de raïm per cada 10 litres de most de cervesa.

T’ho volia dir per telèfon però no he pogut connectar.

Una cordial salutació, mestra cervesera.

Jaume Rodon, J.R. dins d’INFOR4R.

______________________________

From: Mireia Jorba i Cartoixà

To: ‘Jaume Rodon’ ; ‘Pere Jorba’

Sent: Monday, June 10, 2013 10:01 AM

Hola Jaume,

Em sembla perfecte fer la proba,

Normalment nosaltres fem cervesa de 20 en 20 litres, pel que em dius, el que podem fer es retirar 10 l de most de cervesa, per fer la mescla.

Podem mirar que les dates coincideixen amb la vostra verema, no sé si el most de vi l’obtindreu el mateix dia que fareu la verema o uns quants dies desprès, crec que hauríem de saber la data exacta  de l’obtenció dels mostos, per poder coincidir,  ja que un cop feta la mescla, s’ha de posar a fermentar tot plegat sense gaire espera, perquè el caldo podria contaminar-se i llavors la cervesa es fa malbé

Pel que vareu dir el most de vi estarà pasteuritzat i no hi haurà bacteris.

Bueno … ja anirem xerrant….

Mireia

________________________________

De: Jaume Rodon
Enviado el: lunes, 10 de junio de 2013 10:24
Para: Mireia Jorba i Cartoixà
Asunto: Re:

 

Hola Mireia,

Gràcies per la teva ràpida resposta. T’he de dir que la prova la podem fer quan volguem ja que l’empresa que ens farà l’agràs també fa most ecològic. Aquest most ecològic és el producte del cultiu de la vinya d’una forma natural i sostenible, sense tractaments fitosanitaris químics i amb la preparació de la terra i l’entorn que els permet obtenir raïms ecològics. Tanmateix l’obtenció del most es fa amb processos en els que no intervé cap element sintètic químic, obtenint-se un most ecològic per mètodes físics (refrigeració, filtratge i pasteurització), que anualment passen el control sanitari que els permet l’etiquetatge de producte ecològic. Jo, en aquests moments tinc dues ampolles d’aquest most. Per tant, els d’INFOR4R, ens reunim el dia 21 a Sant Cugat, a casa del teu pare. Jo hi deixaré aquestes dues ampolles i, quan et vingui bé, pots fer la prova. Al ser un producte sense aditius no té antifermentants pel que es pot addicionar al most de la cervesa just abans d’iniciar el procés de la fermentació. Es pot jugar amb una malta que normalment sigui poc rica en midó i que per tant donaria poc grau alcohòlic i veure amb l’addició d’1 litre per 10 de cervesa, s’obté 1º més d’alcohol. Bé, es pot jugar amb diferents proporcions que permetin més proves (treballant amb 1/4 de litre, mig litre, etc.). Tu, com coneixes el procés de la cervesa seràs la més indicada per prendre la decisió.

Ja veus que és més senzill del que et pensaves.

Adéu, maca.

Jaume

________________________________

From: Mireia Jorba i Cartoixà

To: ‘Jaume Rodon’

Sent: Tuesday, July 23, 2013 8:11 PM

Subject: Cervesa i most

Hola Jaume.

El dia 20 dissabte, vam fer 20l de cervesa, vaig retirar 8l (es el bidó de que disponia) per incorporar-hi  el most que em vas facilitar, hi vaig incorporar 0,8ml de most. (no vaig esterilitzar-lo, portant-lo a ebullició, ja que vaig entendre que ja està pasteuritzat i no pot contaminar la cervesa)

Ara tenim una garrafa de 8,8 que fermentarà durant uns 8 dies, reposa a fosques i aproximadament a 25º.

Nosaltres fem una segona fermentació que serveix per clarificar i reduir el poso, sense afegir nou llevats, en el fons es la continuació de la fermentació primària però la canviem de contenidor, retirant el residu que queda al cul de la garrafa. (es senzillament per clarificar), dura aproximadament 5-6 dies mes.

I desprès procedirem a l’embotellat i carbonatació dins l’ampolla, que consistirà en uns 7-8 dies aproximadament , tot i que un cop a l’ampolla, continua madurant dins.

En definitiva tindrem la 1era proba aproximadament el dia 10 d’agost.

La segona prova, reduint o augmentant proporcions, la podré fer segurament quan haguem embotellat, ja que així tindre disponibles els contenidors que utilitzo per la fermentació.

Ahh! Dir-te que cada vegada que l’obrim per canviar de contenidor i/o embotellar, podré tastar el caldo, i començar a veure que tal està quedant.

T’aniré informant

Records a la Maria, la Mónica i la Cristina.

Mireia J.

_________________________________

Les activitats relacionades amb el projecte Varilla es van portar a visitar una fábrica de cerveses artesanals a la Masia Agullons de Sant Joan de Mediona

 

De: Pere Jorba
Enviado el: miércoles, 24 de abril de 2013 10:56
Para: masia-agullons.com
Asunto: Visita Elaboració Cervesa i Dinar.

Molt bon dia Sr. Rodríguez:

D’acord amb el comentat avui telefònicament, l’hi manifesto el nostre interès en la visita de la seva planta d’elaboració de Cervesa Artesana i dinar. Tal com m’ha comentat entenc que cap a les 13:00 seria l’hora per arribar, visita la planta i, després, dinar.

Som un grup de 5 i la nostra disponibilitat seria per algun dels següents dies:

  • Divendres 31-05-2013
  • Divendres 07-06-2013
  • Divendres 14-06-2013

Si no pogués ser cap d’aquests dies, agrairé em comuniqui les dates en que podria esser possible per part de vostès per poder-ho considerar.

Salutacions.

__________________

De: Montserrat Virgili
Enviado el: miércoles, 24 de abril de 2013 11:27
Para: ‘Pere Jorba’
Asunto: RE: Visita Elaboració Cervesa i Dinar. agullons

Bon dia Sr. Pere Jorba

Ja tenen reservat el dia 31 de maig per dinar.

Més endavant els enviaré el menú que podem fer per aquell dia.

Una cordial salutació

Montserrat

__________________

From: Pere Jorba

To: Aparicio Morales Jordi ; Llansana Jaume ; Rodon Lluis Jaume ; Torres Escursell Josep

Sent: Wednesday, April 24, 2013 11:55 AM

Subject: INFOR4-R: Reunio a Sant Joan de Mediona

Ja he contactat amb els de la fabrica de Cervesa de Sant Joan de Mediona i ens ofereixen:

  • Ensenyar-nos la planta d’elaboració de la Cervesa Artesanal
  • Servir-nos el dinar (estic pendent de que m’enviïn menú i preu).

Però tot aixó no pot esser el dia que pensàvem fer la reunió. Hauria d’esser el divendres 31-05-2013. Així doncs, el pla seria reunir-nos el divendres 31-05-2013 a Sant Joan de Mediona, cap al migdia anar a visitar la planta de cervesa i, desprès dinar allà mateix.

Caldria que em contestéssiu respecte si os va be avançar la reunió de Sant Joan de Mediona uns dies i fer-la a la data que es proposa.

Si os plau agrairé la vostre resposta aviat perquè els he de contestar.

Pere

_____________________

 

 

De: Pere Jorba
Enviado el: jueves, 25 de abril de 2013 18:37
Para: Aparicio Morales Jordi ; Llansana Jaume ; Rodon Lluis Jaume ; Torres Escursell Josep
Asunto: RV: Visita Elaboració Cervesa i Dinar. agullons

Ja he confirmat als de la planta de cervesa que hi anirem el 31-05-2013 i dinarem allà.

Es veu que l’espai on fan la cervesa no es pas molt i es a una casa de pagès (si ho he entès be). Desprès, allà mateix, a la casa, dinarem del que ells fan.

 

Pere

 

 

_________________

 

 

Us de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per facilitar al usuari una més gran operativitat. Si segueix navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació dels cookies i de la nostre política de cookies, Click a l'enllaç per a una informació addicional.

ACEPTAR
Aviso de cookies