Els règims polítics gregs
Sòcrates i la democràcia d’Atenes. Les causes del judici
A la polis grega el règim de govern va ser inicialment una Oligarquia constituïda per aristòcrates, que posteriorment va derivar en una timocràcia, però a partir del 500 aC la forma de govern era la Democràcia en la qual podien participar tots els ciutadans, que eren al voltant d’un 10% de la població, estaven exclosos les dones, els nens, els esclaus i els metecs. L’òrgan principal era l’Assemblea. Qualsevol podia tenir un càrrec públic i es podia legislar sense límits. Després de la guerra del Peloponès (431-404 aC), Esparta va instaurar una sagnant tirania a Atenes (els 30 tirans) que va durar uns mesos fins que va tornar la Democràcia.
Les causes del judici polític a Sócrates
Sòcrates i la democràcia d’Atenes. El perqué del judici contra Sòcrates
Els filòsofs grecs tenien una relació d’amor i odi amb la polis. D’una banda consideren a l’home un zoon politikón (un animal de ciutat), que té com a hàbitat natural la polis. Plató, no pot concebre una existència humana autèntica al marge de la ciutat. Aristòtil considera que la polis és la comunitat última i perfecta i que l’ésser humà hi està destinat per naturalesa. Sòcrates diu “més val morir a Atenes que viure a l’exili”. D’altra banda detesten el règim polític de la democràcia atenesa que porta la polis a la degradació i corrupció.
La democràcia atenesa arriba a condemnar a mort a Sòcrates, en un judici polític. A l’igual que l’oracle de Delfos, Sòcrates diu “Coneix-te a tu mateix”, però per a Sòcrates aquest coneixement significa arribar a el jo conscient, a la consciència moral pura. A l’interior, l’home trobarà les respostes sobre el bé, la justícia, la democràcia, etc., i això xoca frontalment amb la polis que el que pretén és imposar el seu concepte de bé, de justícia, de democràcia, etc. La polis veu a Sòcrates com enemic, ja que està sembrant la llavor de la seva destrucció, posant per davant de l’autoritat de la polis, el pensament individualista de l’home i la seva llibertat d’elecció.
Enllaç amb altres textos sobre filosofia clàssica
Filosofia clàssica grega
Filosofia clàssica medieval
Filosofia clàssica del Renaixement
JAM